Kozy rasy karpackiej odznaczają  dużą odpornością i zdrowotnością, długowiecznością i dobrą plennością. Istotne znaczenie  ma także doskonałe przystosowanie tych kóz do trudnych warunków środowiska, niewybredności w  doborze pasz. Cechy te powodują, że kozy tej rasy są dobrze przystosowane do trudnych warunków bytowania i produkcji.

Kozy  są zwierzętami ogólnoużytkowymi. Charakteryzuje je harmonijna budowa ciała i prawidłowo wykształcone wymię. Kozy mają kształtną głowę, długą szyję, są rogate,  posiadają krótkie, cienkie rogi wzniesione ku górze i tyłowi. Posiadają bródkę i często „dzwonki” na szyi. Uszy długie, wąskie, ruchliwe. Na głowie u obu płci często występuje nad oczami charakterystyczna grzywka. Tułów kóz jest dobrze zbudowany, grzbiet równy, zad spadzisty.Kozły charakteryzują się wielkimi rozłożystymi rogami z charakterystycznym spiralnym skrętem w kierunku ruchu wskazówek zegara oraz obfitą brodą i grzywą.

Zwierzęta o białym umaszczeniu, o półdługiej okrywie włosowej z możliwością wystąpienia podszytu puchowego, która na środku grzbietu rozdziela się, równomiernie opadając na obie strony tułowia, przypominając okrywę strzechową.  Wydajność produkcji mleka waha się w granicach  400 – 500 kg za laktację. Średnia plenność to  160%. Dojrzewanie płciowe – wczesne  umożliwiające  krycie kóz w pierwszym roku życia z zastrzeżeniem, że masa ciała kozy musi wynosić co najmniej 75% masy kozy dorosłej, choć zaleca się pierwsze krycie kóz w wieku około 16 miesięcy.  

RokLiczba stadLiczba kózLiczba kóz remontowychLiczba kozłów stadnych
201533068
201644366
201711861016
2018151541621
2019171941126
2020202462332
2021213063336
2022223703042
2023355142661