Produkty z mleka koziego znalazły swoje stałe miejsce w diecie wielu polskich konsumentów, ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Kozie produkty mleczne dostępne są w dużych sieciach handlowych, zarówno zagranicznych jak i krajowych wytwórców (Agro-Danmis Gramowscy Mleczarnia Turek). Liczne gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne (Figa, Kozia Farma Złotna, Kozio-lek, Kozia Łąka itp.) oferują swoje własne, oryginalne produkty, znajdujące coraz szersze grono nabywców. Obecnie gama proponowanych produktów z mleka koziego jest szeroka – od mleka spożywczego (pasteryzowane, UHT), przez sery podpuszczkowe i twarogowe, napoje fermentowane (jogurt, kefir, maślanka), śmietana, mleko zagęszczone, w proszku, kaszki ryżowe, masło, czy nawet słodycze i produkty dla niemowląt. Ze względu na wyjątkowe walory smakowe wiele z tych produktów zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Niezwykle bogate pod tym względem jest Podkarpacie (tab. 1). W regionie tym z mleka koziego produkowana jest bryndza, ser kozi wołoski, bundz, a także białe i wędzone sery kozie dojrzewające bieszczadzkie i podkarpackie.

Sery z mleka koziego na Liście Produktów Tradycyjnych

Tabela 1. Sery z mleka koziego na Liście Produktów Tradycyjnych

Tabela 1. Sery z mleka koziego na Liście Produktów Tradycyjnych
ProduktWojewództwoRok wpisu na LPT
Ser kozi łomnickidolnośląskie2010
Ser zgorzelecki**dolnośląskie2008
Ser kozi z Mikanowakujawsko-pomorskie2013
Ser kozi dojrzewającylubuskie2016
Ser kozi zamkowylubuskie2013
Ser twarogowy z mleka koziego – krajankalubuskie2016
Twaróg kozi dojrzały wytapianylubuskie2016
Kozi twaróg z Eufeminowałódzkie2009
Sery kozie z Drużbinałódzkie2011
Kozi ser twarogowy suszonymazowieckie2013
Kozi ser twarogowy z Cegłowamazowieckie2012
Ser kozi młodziakmazowieckie2018
Ser kozi z Jakubowamazowieckie2017
Bryndza kozia*podkarpackie2005
Bundz kozi*podkarpackie2015
Ser kozi dojrzewający bieszczadzkipodkarpackie2014
Ser kozi podkarpacki biały i wędzony*podkarpackie2006
Ser kozi „wołoski” biały lub wędzonypodkarpackie2005
Ser kozi z Machorświętokrzyski2014
Zagajnicki koziarzświętokrzyski2015
Serek twarogowy kozi witoldzińskiwielkopolskie2017

Program ochrony zasobów genetycznych rodzimej rasy kóz karpackich, realizowany jest od 2015 roku będąc konsekwencją działań związanych z odtwarzaniem tej rasy sprawił, że populacja kóz karpackich sukcesywnie zwiększa się. Stwarza to szansę dla rozwoju rynku produktów z mleka kóz tej rasy. Z mleka kóz karpackich produkowane są przede wszystkim różnorodne sery: świeże, podpuszczkowe, z całą gamą przypraw, w zalewie z oliwy, wędzone i wiele innych. Kilka serów na Liście Produktów Tradycyjnych wytwarzanych jest z mleka kóz tej rasy, utrzymywanych na terenie województwa podkarpackiego

Badania zrealizowane w ramach projektu BIOSTRATEG II pt. „Kierunki wykorzystania oraz ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w warunkach zrównoważonego rozwoju”, finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju dotyczyły również jakości tradycyjnych produktów mleczarskich, wytwarzanych z mleka rodzimych ras owiec i kóz.  W ramach projektu przewidziano opracowanie i wdrożenie technologii produkcji sera z mleka koziego w warunkach małej przetwórni, ocenę przydatności technologicznej mleka rodzimych kóz karpackich oraz ocena jakości wytworzonych produktów ze szczególnym uwzględnienie składników bioaktywnych.

Jakość mleka i serów z mleka kóz karpackich

Mleko kozie, mimo podobieństwa składu chemicznego do mleka krowiego (tab. 2), charakteryzuje się większym stopniem dyspersji tłuszczu, a także lepszą jego strawnością. Ze względu na właściwości antybakteryjne oraz immunostymulacyjne; zaleca się mleko kozie dla osób z obniżoną odpowiedzią immunologiczną, tj. dzieci i seniorów, a zwłaszcza rekonwalescentów. Mleko kozie pod względem przydatności do przetwórstwa znacznie różni się od mleka krowiego i owczego. Ze względu na niższą zawartość kazeiny i jej mniejszy udział w ogólnej ilości białek, wydajność sera jest niższa, a uzyskany skrzep jest bardziej delikatny, mniej zwięzły.

Sery z mleka koziego charakteryzuje  ogromna różnorodność w odniesieniu do składu, tekstury i technologii wytwarzania. Mleko kozie nadaje się szczególnie do produkcji serów miękkich niedojrzewających i dojrzewających oraz pleśniowych, o delikatnej strukturze, spoistej konsystencji oraz specyficznym smaku. Najczęściej wytwarzane są sery świeże kwasowo-podpuszczkowe, twarogowe kwasowe, sałatkowe (solankowe), topione, a także półtwarde i twarde.

Tabela 2. Skład chemiczny mleka i serów z mleka kóz karpackich (%)

Tabela 2. Skład chemiczny mleka i serów z mleka kóz karpackich (%)
ParametrMlekoSer świeżySer dojrzewający
Sucha masa10,5737,3951,28
Tłuszcz2,6819,424,46
Białko2,8815,5120,07
Popiół0,751,793,21
Węglowodany4,260,74-

Kozy karpackie, w których żywieniu główną rolę odgrywa pastwisko, dostarczają produktów o korzystnych walorach zdrowotnych i dietetycznych. O ich wartości biologicznej decyduje zawartość składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak aminokwasy egzogenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy (tab. 3). Produkty wytwarzane z mleka kóz karpackich, w pełni wpisują się w aktualne potrzeby współczesnych konsumentów, poszukujących żywności nie tylko smacznej, ale i zdrowej. Wzrost zainteresowania tymi produktami, żywnością wysokiej jakości, stwarza szansę dla rozwoju rynku produktów z uzyskiwanych z mleka rodzimych ras.

Tabela 3. Substancje bioaktywne sera dojrzewającego z mleka kóz karpackich (%)

Tabela 3. Substancje bioaktywne sera dojrzewającego z mleka kóz karpackich (%)
Kwasy tłuszczoweKwasy tłuszczowe
SFA71,59PUFA/SFA0,05
UFA28,40DFA38,02
MUFA24,48Składniki mineralne[g/kg]
PUFA3,91Ca5,38
PUFA-62,31K2,21
PUFA-30,99Mg0,25
PUFA 6/32,45Witaminy [ug/g]
MUFA/SFA0,34A2,54
UFA/SFA0,39E5,16

Literatura

  1. Brodziak A., Król J., Barłowska J., Litwińczuk Z. (2014). Effect of production season on protein fraction content in milk of various breeds of goats in Poland. International Journal of Dairy Technology, 67, 3, 410–419.
  2. Danków R., Pikul J. (2011). Przydatność technologiczna mleka koziego do przetwórstwa. Nauka Przyr. Technol. 5, 2, #6.
  3. Marciniak-Łukasiak K. (2011). Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6: 24–35.
  4. Milewski S., Kędzior I. (2010). Specyficzne cechy mleka koziego i jego właściwości prozdrowotne. Przegląd Hodowlany, 9, 26-28.
  5. Sikora J., Kawęcka A. (2015). Jakość produktu tradycyjnego z mleka koziego sera podkarpackiego białego. Wiadomości Zootechniczne, R. LIII, 4, 10-15.
  6. www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych.